In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen twee titels voor accountants: de AA-accountant en de registeraccountant (RA). Je kunt registeraccountant worden wanneer je een studie accountancy hebt gevolgd aan de universiteit. De opleiding tot registeraccountant duurt langer de veel andere opleidingen. Je volgt eerst een bacheloropleiding van drie jaar, dan een masteropleiding van één á twee jaar en vervolgens een post-masteropleiding die je combineert met praktijkwerk. Je moet naast de opleiding drie jaar in de praktijk gewerkt hebben voor je de titel van registeraccountant mag voeren.

Eenmaal registeraccountant moet je ieder jaar verschillende cursussen met succes afleggen om de titel van registeraccountant te mogen blijven dragen. De strengheid van de titel geeft aan dat het vak van registeraccountant er één is met veel verantwoordelijkheid. Je bent als registeraccountant verantwoordelijk voor de financiële huishouding van soms enorm grote bedrijven. In de regel ben je als registeraccountant op een hoger niveau aan het werk dan een AA-accountant.

Taken van een registeraccountant

Als registeraccountant moet je op financieel gebied van alle markten thuis zijn. Voor de ondernemer ben jij de grote kennisbron die op iedere financiële vraag een goed antwoord heeft. Je bent verantwoordelijk voor het opmaken van jaarverslagen en het controleren van al bestaande verslagen, maar moet ook geregeld fiscaal advies geven en het op tijd opmerken wanneer een onderneming financieel niet gezond is.

Als registeraccountant kan je grofweg op vier verschillende manieren werken:

  • Als zzp-er
  • Bij een accountancy bureau
  • Bij een overheidsinstelling
  • Internet bij een groot bedrijf, vaak een bedrijf met meer dan honderd werknemers

Vacatures voor registeraccountant

Niet in iedere vacature voor een accountant wordt specifiek aangegeven of er gevraagd wordt naar een AA-accountant of registeraccountant. Wel kun je dit zien aan het opleidingsniveau dat vereist wordt. Wordt een universitaire opleiding gevraagd, dan kun je aannemen dat hier om een registeraccountant gevraagd wordt. In de vacature kun je verder informatie vinden over de branche waarin je gaat werken en soms ook al met welke financiële/fiscale vraagstukken je je gaat bezig houden.