AA-accountant is één van de twee officiële accountanttitels in Nederland. AA staat voor accountant-administratieconsulent. De AA-accountants zijn echte allrounders die ondernemers en bedrijven op financieel gebied op alle vlakken kan voorzien van kennis, expertise en advies. Als AA-accountant geef je onder meer advies op het gebied van jaarverslagen, administratie, fiscaal gebied en belastingaangiftes. Meestal worden AA-accountants ingehuurd om de volledige financiële huishouding van een bedrijf bij te houden en te controleren.

Vacature AA-accountant

Veel vacatures voor accountants zijn voor AA-accountants. Soms staat dit specifiek in de vacature omschreven, maar dit is niet altijd het geval. Wel vind je in de vacature altijd wat er van jou als AA-accountant verwacht wordt. Hoewel je als AA-accountant in principe van alle markten thuis bent op financieel gebied, zul je je met name bij overheidsinstellingen en grote bedrijven vaak op specifieke onderdelen toespitsen.

Hierbij kan gedacht worden aan het opstellen en/of controleren van de jaarrekening, een financieel adviesrapport schrijven of het geven van belastingadvies bij afzonderlijke zaken.

Werkzaamheden van een AA-accountant

Als AA-accountant werk je in veel gevallen voor de MKB-sector, oftewel het middenkleine bedrijf. Dat kan gaan van de lokale bakkerij tot een middengroot marketingbureau in hartje Amsterdam. Het is aan de accountant om ervoor te zorgen dat al deze ondernemingen de financiële zaken op orde en inzichtelijk hebben. Taken die een AA-accountant onder meer vervult zijn:

  • Belastingadvies verlenen
  • Financieel advies met betrekking tot bepaalde handelingen van onderneming
  • Advies op het gebied van subsidies, kortingen of soortgelijk
  • Administratief advies en ondersteuning
  • Opstellen/beoordelen/controleren van de jaarrekening van een onderneming

Als AA-accountant ben je de expert op financieel gebied. Met name bij kleine ondernemingen zijn de eigenaren vaak meer bedreven in de handel zelf dan in het interpreteren van de cijfers. Het is aan de accountant om de ondernemer op een heldere manier te tonen hoe het bedrijf er financieel voorstaat en wat er verwacht kan worden de komende tijd. Je draagt daarom een grote verantwoordelijkheid als accountant.