Ondernemersvragen: boekhouden in Excel of premium programma?

Ditmaal beantwoorden wij weer een brandende ondernemersvraag. Binnen het administratie thema krijgen we de laatste maanden heel vaak de vraag, dat Excel is dat wel goed voor boekhouden? Of moet ik toch overwegen om een abonnement te nemen op een betaald boekhoudprogramma?

Tegenwoord is er een wildgroei aan allerlei boekhoudprogramma’s in Nederland. Lijkt een big business te zijn. Je ziet door de bomen letterlijk het bos bijna niet meer.

Dus veel ondernemers gaan twijfelen omdat ze overweldigd worden met reclame over alle voordelen die dit soort programma’s met zich mee zouden brengen. Maar is het alle hype waard kan men zich afvragen. Dat gaan we behandelen in dit artikel.

Enfin, om met de deur in huis te vallen. Kleinere ondernemers denk aan ZZP of meer hobby achtige ondernemingen die kunnen prima zonder boekhoudprogramma abonnement. Die kunnen prima gebruik maken van Excel. Alle poes pas en vernuftigheid van boekhoudprogramma’s is leuk en aardig, maar niet fundamenteel.

In principe kan Excel prima dienen als boekhoud middel. Meer tips en tricks over Excel kan men lezen in het volgende blogbericht. Maar we kunnen hier in een notendop samenvatten de voordelen en ook de nadelen van Excel. Voordeel is dat iedereen wel Excel heeft op de PC of laptop. En iedereen kan hier wel overweg mee. Nadeel is dat het foutgevoelig is. Er zijn geen fouten checks in Excel specifiek rekening houdend met de Nederlandse belastingregels. Dat zal je zelf extra grondig moeten controleren na afloop.

Nu moet gezegd worden boekhoudprogramma abonnementen kosten geen rib uit het lijf. Rond de 10 Euro per maand kost een abonnement op een top programma. Voordelen van deze programma’s zijn met name automatische back-ups, fouten checks, koppelingen met andere onderdelen van de onderneming zoals bijv. de facturen (of die wel voldaan zijn reeds of niet).

Op die wijze kunnen boekhoudprogramma’s helpen om veel tijd te besparen. De vijf beste programma’s van Nederland kan men op deze webpagina lezen. Welke programma jou voorkeur verdient, dat kun je alleen maar zelf ondervinden. Gelukkig hebben vrijwel alle programma’s een optie om kosteloos en vrijblijvend te proberen. Dan kun je zelf ‘aanvoelen’ wat je fijner vindt werken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *