Aan de slag als accountant!

Ken je dat, je bent net klaar met je opleiding en je wilt als accountant aan de slag. Maar wat doet een accountant precies? Hoe moet je op zoek gaan naar een baan? Welke obstakels kan je tegenkomen? Dit waren allemaal vragen waar ik tegenaan liep toen ik net klaar was met mijn opleiding. Ik heb deze blogpost gemaakt om jou te helpen bij deze vragen.

Wat doet een accountant? Wij, accountants, hebben een belangrijke maatschappelijke rol. Als accountant ben je een vertrouwenspersoon voor het maatschappelijk verkeer. Je analyseert jaarrekening en bepaald de betrouwbaarheid daarvan. Ook onderzoek je of de overheidsuitgaven goed verantwoord worden.

Je bent de steun en toeverlaat van de desbetreffende ondernemer die vragen heeft over onder anderen administratie en financiële zaken. Onderschat deze functie en bijbehorende verantwoordelijkheden dus niet.

Hoe moet je op zoek gaan naar een accountant functie? Misschien heb je al tijdens je studie een financiële bijbaan gehad. Dan heb je al een streepje voor! Je wilt accountant worden dus je gaat op zoek naar de meest geschikte functie. Hoe kan je dit het beste aanpakken?

Als je al een bedrijf voor ogen hebt waar je graag wilt werken helpt dat enorm. Dan kan je contact opnemen met het desbetreffende bedrijf en achterhalen of het mogelijk is om daar aan de slag te gaan. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet je zelf aan de slag. Er zijn vele vacaturesites waar verschillende bedrijven hun vacatures plaatsen.

Hier kan je natuurlijk op kijken. Wellicht kan iemand je uit je contactenlijst aan een baan helpen. Schakel dus ook je omgeving in.

Welke obstakels kan je tackelen? Ik heb ervaren dat in de meeste accountant vacatures staat dat je enige ervaring moet hebben. Als starter heb je nog geen/weinig ervaring. Daarom zijn traineeships ontwikkeld, om dit gat op te vullen. Er zijn verschillende bedrijven die finance traineeships bieden, die meestal zo’n anderhalf jaar duren.

In die tijd leer je meer over het vak en ben je tegelijkertijd aan het werk om werkervaring op te doen. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om een traineeship te volgen en ik kan het iedereen aanraden want het is leuk en leerzaam!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *